Ensinnäkin mahtavaa, että tällainen kilpailu järjestetään, ja nimenomaan yhteisöllisyysteemalla! Taloyhtiömme vahva yhteisöllisyys on rakentunut sen historian vahvistamana jo rakennusvaiheessa, kun Aurinkolinnaa saneerattiin aivan erityislaatuisena ryhmärakennushankkeena asuinkäyttöön. Kaikki kahdeksan alkuperäistä ryhmärakennushankkeen perustajaosakasta ovat edelleenkin aktiivisina osakkaina, ja kahta lukuun ottamatta myös asukkaina. Viimeisenkin 30:stä asunnosta valmistuttua vuonna 2016 on osakaskunta laajentunut ja myös vuokra-asunnot täyttyneet asukkaista. Puhummekin aina mieluiten ”aurinkolinnalaisista” osakkaiden tai asukkaiden sijaan – meitä kaikkia yhdistää Aurinkolinna, eikä meillä ole vastakkainasettelua omistusasujien, asuntosijoittajien tai vuokralaisten välillä. Ulkopuolinen ammatti-isännöitsijä lasketaan tietenkin mukaan aurinkolinnalaisiin, ja hänelläkin on käytössään talon palvelut. Epävirallinen viestinvaihto on sekin tärkeää, ja isännöitsijälle voikin hihkaista palautetta paikan päällä vaikkapa kuntosalikäynnin yhteydessä!
Meidän porukkaamme yhdistää niin kiinnostus yhteisölliseen asumiseen kuin myös rakennuksen historiaan. Lastenparantolana vuonna 1924 toimintansa aloittanut rakennus on alusta saakka ollut nimenomaan yhteisö – varhaisinakin vuosina niin vuosia hoidossa olleet lapset kuin hoitajat asuivat saman katon alla, muodostaen vahvoja ystävyyssuhteita. Samaa henkeä on tavoiteltu tämän päivän Aurinkolinnassa, jonka käytävillä historia on kaikkialla läsnä vanhojen valokuvien ja piirustusten kautta. Seuraavaksi aiheesta tarkemmin!
Rakennuksen tilat on suunniteltu palvelemaan yhteisöllistä toimintaa. Talosta löytyvä kuntosali pitää sisällään täydellisen kuntosalin laitekannan, ja onkin siksi erityisen suosittu. Se on samalla mukava kohtaamispaikka talon asukkaille. Koska haluamme tukea omaa asuinaluetta ja sen yhteishenkeä, myös naapureilla on oikeus käyttää kuntosalia pientä käyttökorvausta vastaan. Toinen hieno tila on elokuvateatterihuone, missä löhöillään mukavilla säkkituoleilla ja katsellaan taloyhtiön porukalla vaikkapa lätkän MM-kisoja 150-tuumaiselta valkokankaalta, kuten liitekuvassa. Meiltä löytyy lisäksi tilava verstastila vaikkapa käsitöiden tekemiseen, mutta ennen kaikkea siksi, ettei taloyhtiössä jokaisen tarvitsisi erikseen omistaa joka ikistä työkalua. Uusia palveluita ideoidaan porukalla, ja niissä ollaan usein myös edelläkävijöitä, kuten oli laita taloyhtiön ottaessa käyttöön Nastolan ensimmäisen Postin taloyhtiöpakettiautomaatin, tai tänä vuonna taloyhtiötulostuspalvelun, jossa jokainen asukas voi tulostaa yhteiskäyttötulostimelle kotikoneelta tai vaikka suoraan kännykästä.
Pihatalkoot ovat tietenkin meillä arkea – yleensä pari kertaa vuodessa. Lapsetkin ovat mukana, ja lopuksi grillataan ja herkutellaan porukalla taloyhtiön piikkiin. Nyt korona-ajan jälkeen on ollut hieno järjestää taas enemmänkin ohjelmaa. Tänä vuonna järjestimme aivan mahtavat venetsialaiset, johon osallistui yli 50 aurinkolinnalaista. Pihalla oli iso 80m2 teltta (joka on aurinkolinnalaisten käytössä myös omiin juhliin pientä korvausta vastaan), juhlat alkoivat leikkimielisillä kisailuilla (ml. Aurinkolinna-visa) tiimeittäin, Maatila-Liha Meronen oli paistamassa herkkuruokia, oma väki oli tehnyt jälkiruokaa ja Ilpo Kaikkonen vastasi musiikista. Ilpo on tehnyt hienon sinkkubiisinsä ”Tuhat tarinaa” Aurinkolinnan vaiheista, ja se jos mikä yhdisti porukkaa myös juhlissa upeasti! Illalla olivat talon isot saunatilat ja vuokrapalju juhlijoiden käytössä, ja monet viihtyivät pitkälle pikkutunneille saakka. Jos jotkut uudemmat aurinkolinnalaiset eivät olleet vielä tutustuneet kaikkiin, venetsialaisissa viimeistään tutustuttiin!
Tänä kesänä aloitettiin taloyhtiön matalan kynnyksen jooga-/venyttelytunnit pihamaalla, ja moni aurinkolinnalainen sai siinä kohtaa huomata, että niille todellakin on tarvetta – yhdellä jalalla ei kauaa seisty eivätkä sormet juuri venytyksessä nurmikkoa hiponeet! Näitä jatketaan ehdottomasti ensi kesänä.
Kun talon pihamaalla järjestetään aurinkolinnalaisten omia juhlia, saapuu paikalle usein myös naapureita. Viime vuonna eräälle osakkaalle järjestettiin pihalla yllätys-70-vuotisjuhlat, ja live-esiintyjää kuulemaan kutsuttiin tietenkin koko taloyhtiön väki. Ja pidot vain paranivat! Mutta kyllä meillä osataan lähteä myös oman talon ulkopuolelle juhlimaan – viimeksi tämän vuoden helmikuussa juhlimaan myöhästyneitä Aurinkolinnan pikkujouluja pitkän kaavan mukaan Lahden Haraldiin.
Aurinkolinnalla me ajattelemme yhteisöllisyyttä laajemminkin kuin vain omien seiniemme sisällä. Pidämme mielellämme talossa esittelyjä ja kerromme talon historiasta paikallisille yhdistyksille ja ryhmille. Meillä onkin käynyt monia ryhmiä, joista viimeisimpänä Nastolan kirkonkylän koulun opettajat Lahden kaupungilla alkaneen koulujen yrityskummitoiminnan myötä, johon olemme osallistuneet. Halusimme, että opettajat pystyvät myös kouluissa sisällyttämään paikallishistoriaa opetukseen tai käyttämään Aurinkolinnaa kouluprojekteissa. Kaikella tällä pyritään myös vahvistamaan paikallisylpeyttä omaan kaupunkiin ja asuinalueeseen. Eräänlaisena osoituksena yhteisöllisyyden laajemmasta luonteesta ovat myös Aurinkolinnan saama positiivinen huomio mm. Lahden kaunein asuinrakennus (ESS 2016) ja Suomen kaunein asuinrakennus (Iltalehti 2019). Molemmat olivat yleisöäänestyksiä, ja ilman paikallisten ihmisten aktiivisuutta nämä saavutukset eivät olisi olleet mahdollisia.
Yhteisöllisyyteen kuuluvat tietysti myös meidän Facebook-sivut ja ahkerassa käytössä oleva Aurinkolinnalaiset-Facebook-ryhmä. Näiden lisäksi on paljon erilaisia Whatsapp-ryhmiä eri tarkoituksiin, kuten lenkki- ja pyöräilyryhmiä tai vaikkapa vaatekutsujen järjestelyryhmä. Tiedotusta tehdään näissä, mutta myös virallisemmalla kaikille menevällä uutiskirjeellä ja digitaalisilla porrasnäytöillä – onhan varmistettava, että mikään taloyhtiön tapahtuma tms. ei mene keneltäkään ohi. Meillä hallituksen työkin tapahtuu virallisten kokousten ohella hyvin pitkälti myös juoksevalla yhteydenpitolla, pikaviestimiä käyttäen ja tietenkin myös paikan päällä kasvotusten. Hallitus tunteekin taloyhtiön kuin omat taskunsa, ja oltuaan yhdessä mukana läpi pitkän ryhmärakennushankkeen on yhteistyö saumatonta. Yhdessä osaavan isännöitsijän kanssa hallitus muodostaakin huipputiimin, joka kykenee tarvittaessa myös nopeaan päätöksentekoon.
Yksi tärkeä asia on myös keskinäinen auttaminen. Naapureilta lainataan tietenkin herkästi ruokatarvikkeita, kun jotain on sattunut itseltä loppumaan (ja usein oven kahvassa roikkuu myös jonkun naapurin jättämä iloinen leivosyllätys), mutta myös lapsenvahdit löytyvät yleensä talon seinien sisältä, kantoapu on hetkessä paikalla ja kun toisten tiedot ja taidot on hyvin tiedossa, niin melkein asiaan kuin asiaan löytyy nopeasti vastaus. Ja ryhmärakentamishistorialla taloteknisetkin tarpeet täytetään lähes aina omalla porukalla nopeasti ja ilman huoltomiehiä, kuten myös omien avainten unohtuessa ovenavaukset, jotka hoituvat muutaman aurinkolinnalaisen perustaman asumispalveluyhtiön toimesta pihanhoitotöiden sivussa veloituksetta.
Meillä on jo muutaman vuoden ollut taloyhtiön mehiläispesät, jotka ovat olleet valtava menestys. Liikkeelle piti lähteä yhdellä pesällä, mutta eihän se riittänyt mihinkään – nyt niitä on kolme. Aurinkolinnalaiset vastaavat vuosittain meidän omassa sähköisessä uutiskirjeessä pidettävään kyselyyn siitä, paljonko hunajaa kukin haluaa. Lasipurkit on varustettu meidän omalla Aurinkolinna-logolla, ja väkemme pääsee myös seuraamaan mehiläisten hoitoa, josta vastaa yhteistyökumppanimme Suomen Lähi Luomu.
Paljon on myös pienempiä asioita, joissa yhteisöllisyys näkyy. On taloyhtiön jääkaappi, jonne voi viedä ylimääräiseksi jäänyttä ruokaa, ja hihkaista muille vaikkapa Facebook-ryhmässä. On taloyhtiön potkukelkat, joilla voi lähteä naapurin kanssa talvella potkuttelemaan. On pihalla iso pelikenttä, missä voi pelata sulkapalloa ja lentopalloa – ja laaja pihamaa on kesällä ahkerasti erilaisten pallopelien ja frisbeenheiton areenana. On kaunis pergola- ja grillialue, minne kokoonnutaan herkuttelemaan – monesti spontaanistikin niin, että joku vain vihjaisee somessa grillin olevan kuumana, ja pian on isompi porukka kerääntyneenä tulen äärelle. Jopa talviaikaan! Ja onpa pidetty teemaruokailtojakin esim. makumatkalla Italiaan. Pihalta löytyy lapsille kiva leikkipaikka leikkikalusteineen ja -mökkeineen, polkuautoja ja moninaisia yhteiskäytössä olevia leikkivälineitä. Taloyhtiön lapset ovatkin tiivistä porukkaa, jotka leikkivät vuoroin kylässä toisillaan ja vuoroin ulkona esim. rakentaen yhteistä majaa, missä lapset päiväkoti-ikäisistä alakoulun ylimmille luokille rakentavat linnoitustaan yhteistyönä.
Aurinkolinna on rakentunut nimenomaan yhteisöllisyydelle, ja vielä nuorena taloyhtiönä on hieno nähdä, miten se edelleenkin kehittyy!